Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
8
Rediscover What Matters

CYBEX

We’ve been fiercely committed to real results and meaningful innovations based on scientific insight and the tireless pursuit of fitness perfection.

De Waarheid over Fitness: Kracht = Cardio

In de fitnesswereld zien we vooral twee typen oefeningen: krachttraining en oefeningen voor hart en bloedvaten. De meeste mensen beschouwen dit zelfs als twee compleet verschillende categorieën, en in de sportschool worden krachttraining en training voor het hart dan ook strikt gescheiden gehouden.

Krachttraining komt interessant genoeg echter ook hart en bloedvaten ten goede. Bedenk dat het hart, zelf ook een spier, verantwoordelijk is voor het leveren van bloed en zuurstof aan de actieve spieren. Deze spieren zijn in beweging wanneer we hart en bloedvaten oefenen op cardioapparaten zoals loopbanden en indoor cycles, maar ook wanneer we krachttraining doen.

Het verschil is dat oefeningen voor het hart minimaal 20 minuten duren, terwijl krachtoefeningen meestal na 30 seconden alweer afgelopen zijn. De intensiteit hiervan mag dan wel hoog genoeg zijn om veranderingen in de hartslag teweeg te brengen, maar deze oefeningen duren te kort voor het hart om er echt baat bij te hebben. Eén manier om de effecten te combineren, is om een krachtoefening meer als hartoefening te beschouwen. In plaats van drie keer tien herhalingsoefeningen, doe je er dan bijvoorbeeld één van 60 seconden. Je hartslag gaat daar beslist van omhoog terwijl je ook aan kracht wint.

Als je meer wil lezen over de overeenkomsten tussen krachttraining en cardiovasculaire training, lees dan het volledige artikel op het CYBEX Instituut voor Bewegingswetenschappen.

Paul M. Juris, Ed.D.
Gedelegeerd Bestuurder, CYBEX Instituut voor Bewegingswetenschappen

Dr. Juris promoveerde in 1993 aan de Universiteit van Columbia in Motoriek en Beweging, en heeft daarna allerlei functies bekleed in het hoger onderwijs, rehabilitatieklinieken, professionele sport, en fitness. Paul Juris, Ed.D. werd in januari 2007 benoemd tot Gedelegeerd Bestuurder van het CYBEX Instituut voor Bewegingswetenschappen.